Werkzame bestanddelen

De bundel Werkzame bestanddelen is geschreven, vorm- en uitgegeven door Sander Grootendorst van Poëzietheater Vlinderwerk. Het boek heeft door de functionele ringband het uiterlijk van een notitieboek – wat het feitelijk is. De dichter heeft er vier jaar lang in geschreven, gewikt, gewogen, geschrapt en hersteld. Dat maakte het aanbrengen van bladzijnummers een hachelijke zaak: die ontbreken dan ook. Bovendien kan het ergernis opwekken dat gedichten op die manier een nummer krijgen toegewezen, terwijl hun plek in het boek relatief willekeurig is. De lezer kan ze desgewenst zelf toevoegen.

Het boek is gemaakt volgens de doe-het-zelfmethode, overeenkomstig het sinds lang ingeburgerde DiY-principe in de popmuziek. (Mijn vader won ooit een prijs met een slogan voor het tijdschrift Doe Het Zelf). Elk van de zesenveertig gedichten is een werkzaam bestanddeel en alle gedichten hebben ‘werkzaamheid’ als thema. Twee motto’s openen het boek, een van Arnon Grunberg, en een van Jane Austen (uit haar roman ‘Sense and sensibility’). Het is verdeeld in vier secties en eindigt met twee pagina’s toelichtingen, getiteld Toverspreuken.

Informatie/bestellen