Data

NIEUWS/AGENDA 2021

zal zijn

9 oktober, Jaarlijks poëziefestijn Gelselaar, onderdeel van de Appeldag. Ik houd een korte lezing rond het thema zwaluwen en poëzie. Nadere info volgt. Meedoen aan de poëzieschrijfwedstrijd? Zie: hier.

juli-augustus, De rubriek Geveltaal, die ca. 1996-2000 wekelijks verscheen in het Gelders Dagblad (Doetinchem, Winterswijk) en 2007-2011 tweewekelijks in de Stentor (Zutphen, Lochem), keert deze zomer in elk geval op tijdelijke basis terug in Contact/Achterhoek Nieuws en kopbladen.

14 april, In weekkrant Contact, editie Zutphen-Warnsveld, een pagina gewijd aan de in WOII gevallen Hovenaren. Daarbij wordt het gedicht Ingelijst geplaatst dat ik op verzoek van herdenkingscomité De Hoven heb geschreven.

is geweest

10 maart, De eerste aflevering van de tweewekelijkse poëzierubriek in weekkrant Contact, editie Zutphen- Warnsveld verschijnt, te vullen onder auspiciën van Dichtersgilde Zutphen. Ik ben een van de drie bestuursleden van dat gilde. De andere twee zijn Pieter Bas Kempe en Eke Mannink.
3 maart, Een pagina met door lezers geschreven uitvaartpoëzie verschijnt in weekkrant Contact/ Achterhoek Nieuws, een initiatief van uitvaartonderneemster Lot Rohde. Ik mocht met haar de inzendingen jureren. 
29 januari Van de Stichting Zutphen Literair de opdracht gekregen tot hertaling van het zestiende-eeuwse Zutphens Liedboek. 
20 januari Artikel voltooid over A.C.W. Staring. Hoofdstuk in een cursusboek over de Achterhoek en zijn taal, in opdracht van Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, Doetinchem.
4 januari Het nieuwe bestuur van de Roode Bioscoop in Amsterdam maakt bekend dat het theater wordt voortgezet en dat artistiek leider, zijnde mijn broer Martijn Grootendorst, weer in genade is aangenomen.

NIEUWS/AGENDA 2020

30 december, als vervanger van de door ziekte verhinderde A.L. Snijders aan mij de eer om aan mij de eer om voor Contact/Achterhoek Nieuws de zkv’s te beoordelen, ingezonden door lezers die meedingen naar Tante Rikie’s tweede onmundig mooie verhalenboek en het winnende verhaal voor te dragen, hetgeen op video is vastgelegd.
13 december, Brummen, het Oude Postkantoor. Presentatie nieuwe GeitenPers-uitgave ‘Marx en Multatuli in Brummen’, geschreven door Elsbeth Etty. Ik hield een inleiding. 

23 oktober, Eerbeek, zolder Huis te Eerbeek, presentatie nieuwe GeitenPers-uitgave over Jan Mankes, geschreven door Josha Zwaan.
10 oktober, Gelselaar. ‘Onuitputtelijk’. Poëzie en Bentheimer zandsteen. ik hield een lezing over de negentiende-eeuwse Duitse dichter Annette von Droste-Hülshoff . In de plaatselijke kerk zonder publiek. Door Arend Heideman geregistreerd. 
10 juni. Eerste aflevering van een nieuwe boekenrubriek in weekkrant Contact | Achterhoek Nieuws. Op de website van de krant ook elke keer een door SG ingesproken audiofragment.

april, Eke Mannink bracht samen met vormgever Leonard Burger het bundeltje ‘Voor altijd vallend’ uit, met als ondertitel ‘Verzen in crisistijd’. Er zijn nog enkele exemplaren verkrijgbaar Meer info (ook over het goede doel van de opbrengst): hier.
5 april
, Brummen. Presentatie nieuw uitgave De Geitenpers, geschreven door Menno Tamminga, bij boekhandel Primera Bosman.
AFGELAST ivm coronamaatregelen
25 maart, Zutphen, bibliotheek, presentatie jongerenmagazine over 75 jaar vrede. Ik was coördinator, eindredacteur, leverde foto’s en een gedicht. AFGELAST ivm coronamaatregelen
18 maart, Zutphen, Dat Bolwerck, eerbetoon Poëzieclub Kopwit aan ex-stadsdichter Ton Luijten, die vijf jaar geleden overleed. ik zou een bijdrage leveren. AFGELAST ivm coronamaatregelen
16 maart
, Zutphen, café De Deur. Bij de zevende aflevering van het literair café zou SG Multatuli-biograaf Dik van de Meulen interviewen. (Het is  twee-honderd jaar geleden dat Eduard Douwes Dekker werd geboren). AFGELAST ivm coronamaatregelen
8 maart, Zutphen, Dat Bolwerck, Eke Mannink deed mee aan een middagvoorstelling met poëzie en muziek in het kader van Internationale Vrouwendag. Lees hier een verslag.

17 februari, Zutphen, De Deur: Literair Café. Eke Mannink en Sander Grootendorst interviewden respectievelijk de dichter Mark Boog en de schrijver Miriam Guensberg. Lees  hier een verslag.
Na afloop overhandigde SG ongezien door anderen zijn nieuwe dichtbundel aan Mas Papo. 
7 februari, te Amsterdam overhandigde SG het eerste exemplaar van zijn nieuwe dichtbundel ›Werkzame bestanddelen‹ aan zijn zus Judith.
5 februari
, in de edities Zutphen en Deventer van weekblad ›Stedendriehoek‹ verschijnen verschillende door poëzietheater Vlinderwerk aangeleverde pagina’s met foto’s en poëzie.

20 januari, Zutphen, De Deur: Literair Café. Eke Mannink en ik interviewden respectievelijk de dichters Sabine Kars en Meity Völke. 
19 januari, Zutphen, Dat Bolwerck, opening expositie ›Deutsche Grafik‹. Ik droeg een gedicht voor van Sarah Kirsch, zowel in het Duits als het Nederlands.
14 januari, Den Haag. Op initiatief van de Vlinderstichting zijn aan 150 Tweede-Kamerleden evenzovele ingelijste foto’s aangeboden in het kader van de Twitter-actie #Mijnnatuurblijft. Een van de 150 foto’s is door mij gemaakt in juni 2019, van een zwartkopmierenleeuw in natuurgebied Veluwezoom.

13 januari, Olst, Holstohus: presentatie dichtbundel Hasan Kaddour. Lees hier SG’s interview met hem in de Stentor.