Agenda

NIEUWS/AGENDA

zal zijn

8 oktober 2022 Gelselaar, poëziefestijn. Binnenkort informatie over thema voor de beide dichtwedstrijden: in het Nederlands en in de streektaal.

25 juni 2022 Gelselaar. Nadere informatie volgt

22 maart 2022 Neede. Onthulling beeld van de zeventiende-eeuwse dichter-dominee Willem Sluiter bij de kerk in Neede. Met deelname van de Leeuwerikschool. Musicus Bennie Waanders en ik schrijven een liedje.

16 maart 2022 Almen, Museum Staal. Cursus Achterhoeks en literatuur, onder auspiciën van Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, te verzorgen door Arend Heideman (over Willem Sluiter en H.W. Heuvel) en mij (over A.C.W. Staring).

is (niet) geweest

18 november 2021 Zutphen, hotel Broederenklooster, 20.00 uur: Literair Café. Met onder meer mijn interview met literatuurwetenschapper Jeroen Dera. AFGELAST in verband met coronamaatregelen.
27 oktober Almen, Museum STAAL. Cursus Achterhoeks en literatuur, onder auspiciën van Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers verzorgd door Arend Heideman (over H.W. Heuvel) en mij (over A.C.W. Staring). Herhaling: 16 maart 2022.
24 oktober Bijeenkomst Vrienden van Boekhandel Lovink in Gudulakerk Lochem ter gelegenheid van het   175-jarig bestaan van de winkel. Presentatie feestbundel, waarin een bijdrage van mij, getiteld Gierzwaluw en bosdolfijn.
9 oktober Jaarlijks poëziefestijn Gelselaar, onderdeel van de Appeldag. Ik hield een lezing rond het thema zwaluwen en poëzie. Terugkijken: appeldag.blogspot.nl
september Kreeg het verzoek van boekhandel Van Someren & Ten Bosch in Zutphen om in elk van de komende vijf afleveringen van de tweemaandelijkse nieuwsbrief een natuurgedicht naar keuze onder de aandacht te brengen, te beginnen in september. 
29 augustus Droeg als helft van Vlinderwerk met een poëtisch intermezzo bij aan IJsselfilmfestival in Terwolde 
13 juni Tuin Dat Bolwerck 14.00-17.00 ›Poëziefeest‹. Vijf lezingen over poëzie en samenleving. Ik mocht vertellen over dichtkunst en natuur. De overige deelnemers: Jet Rotmans (poëzie en beeldende kunst), Hans van Stralen (poëzie en angst), Ton Lathouwers (poëzie en zen), Maya Lievegoed (poëzie en motivatie; zij zette zich achter de piano). 
11 juni Kreeg een exemplaar overhandigd van een nieuwe bundel van Eke Mannink, getiteld Lessen in lockdown, onderwijspoëzie. Vormgeving Frank ten Brink. Uitgeverij Elikser
14 april In weekkrant Contact, editie Zutphen-Warnsveld, een pagina gewijd aan de in WOII gevallen Hovenaren. Daarbij werd het gedicht Ingelijst geplaatst dat ik op verzoek van herdenkingscomité De Hoven heb geschreven.
25 maart Redactielid Ineke Hissink overhandigde het eerste exemplaar van het Zutphens vrijheidsmagazine aan wethouder Laura Werger. 
10 maart De eerste aflevering van de tweewekelijkse poëzierubriek in weekkrant Contact, editie Zutphen- Warnsveld verschijnt, te vullen onder auspiciën van Dichtersgilde Zutphen. De gildeleden zijn: Eke Mannink, Pieter Bas Kempe en Sander Grootendorst. Zij leveren verbindende tekst, geen gedichten.
3 maart Een pagina met door lezers geschreven uitvaartpoëzie verscheen in weekkrant Contact/ Achterhoek Nieuws, een initiatief van uitvaartonderneemster Lot Rohde. Ik mocht met haar de inzendingen jureren. 
29 januari Van de Stichting Zutphen Literair de opdracht gekregen tot hertaling van het zestiende-eeuwse Zutphens Liedboek

20 januari Artikel voltooid over A.C.W. Staring. Hoofdstuk in een cursusboek over de Achterhoek en zijn taal, in opdracht van Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, Doetinchem.
4 januari Het nieuwe bestuur van de Roode Bioscoop in Amsterdam maakt bekend dat het theater wordt voortgezet en dat artistiek leider, zijnde mijn broer Martijn Grootendorst, weer in genade is aangenomen.

NIEUWS/AGENDA 2020

30 december, als vervanger van de door ziekte verhinderde A.L. Snijders aan mij de eer om aan mij de eer om voor Contact/Achterhoek Nieuws de zkv’s te beoordelen, ingezonden door lezers die meedingen naar Tante Rikie’s tweede onmundig mooie verhalenboek en het winnende verhaal voor te dragen, hetgeen op video is vastgelegd.
13 december, Brummen, het Oude Postkantoor. Presentatie nieuwe GeitenPers-uitgave Marx en Multatuli in Brummen, geschreven door Elsbeth Etty. Ik hield een inleiding. 

23 oktober, Eerbeek, zolder Huis te Eerbeek, presentatie nieuwe GeitenPers-uitgave over Jan Mankes, geschreven door Josha Zwaan.
10 oktober, Gelselaar. ›Onuitputtelijk‹. Poëzie en Bentheimer zandsteen. ik hield een lezing over de negentiende-eeuwse Duitse dichter Annette von Droste-Hülshoff . In de plaatselijke kerk zonder publiek. Door Arend Heideman geregistreerd. 
10 juni Eerste aflevering van een nieuwe boekenrubriek in weekkrant Contact | Achterhoek Nieuws. Op de website van de krant ook elke keer een door mij ingesproken audiofragment.

april Eke Mannink bracht samen met vormgever Leonard Burger het bundeltje Voor altijd vallend uit, met als ondertitel Verzen in crisistijd. Er zijn nog enkele exemplaren verkrijgbaar Meer info (ook over het goede doel van de opbrengst): hier.
5 april 
Brummen. Presentatie nieuw uitgave De Geitenpers, geschreven door Menno Tamminga, bij boekhandel Primera Bosman.
AFGELAST ivm coronamaatregelen
25 maart  Zutphen, bibliotheek, presentatie jongerenmagazine over 75 jaar vrede. Ik was coördinator, eindredacteur, leverde foto’s en een gedicht. AFGELAST ivm coronamaatregelen
18 maart Zutphen, Dat Bolwerck, eerbetoon Poëzieclub Kopwit aan ex-stadsdichter Ton Luijten, die vijf jaar geleden overleed. Ik zou een bijdrage leveren. AFGELAST ivm coronamaatregelen
16 maart
 Zutphen, café De Deur. Bij de zevende aflevering van het literair café zou SG Multatuli-biograaf Dik van de Meulen interviewen. (Het is  tweehonderd jaar geleden dat Eduard Douwes Dekker werd geboren). AFGELAST ivm coronamaatregelen
8 maart Zutphen, Dat Bolwerck, Eke Mannink deed mee aan een middagvoorstelling met poëzie en muziek in het kader van Internationale Vrouwendag. Lees hier een verslag.

17 februari Zutphen, De Deur: Literair Café. Eke Mannink en Sander Grootendorst interviewden respectievelijk de dichter Mark Boog en de schrijver Miriam Guensberg. Lees  hier een verslag.
Na afloop overhandigde ik ongezien door anderen zijn nieuwe dichtbundel aan Mas Papo. 
7 februari, te Amsterdam overhandigde ik het eerste exemplaar van mijn nieuwe dichtbundel Werkzame bestanddelen aan zijn zus Judith.
5 februari
 in de edities Zutphen en Deventer van weekblad ›Stedendriehoek‹ verschijnen verschillende door poëzietheater Vlinderwerk aangeleverde pagina’s met foto’s en poëzie.

20 januari Zutphen, De Deur: Literair Café. Eke Mannink en ik interviewden respectievelijk de dichters Sabine Kars en Meity Völke. 
19 januari Zutphen, Dat Bolwerck, opening expositie ›Deutsche Grafik‹. Ik droeg een gedicht voor van Sarah Kirsch, zowel in het Duits als het Nederlands.
14 januari Den Haag. Op initiatief van de Vlinderstichting zijn aan 150 Tweede-Kamerleden evenzovele ingelijste foto’s aangeboden in het kader van de Twitter-actie #Mijnnatuurblijft. Een van de 150 foto’s is door mij gemaakt in juni 2019, van een zwartkopmierenleeuw in natuurgebied Veluwezoom.

13 januari, Olst, Holstohus: presentatie dichtbundel Hasan Kaddour. Lees hier mijn interview met hem in de Stentor.